Uitleg Video’s Gemeente Enschede

Afgelopen weken zijn we druk bezig geweest om voor de gemeente Enschede een tweetal video’s te produceren. Met de verkiezingen voor het Europees Parlement op komst, was er de vraag om stembureauleden effectief voor te bereiden aan de hand van video. Hiervoor hebben wij twee video’s geproduceerd die stap voor stap uitleggen wat er van hen wordt verwacht op de dag van de verkiezingen.

De video

De gemeente was opzoek naar een oplossing om op een heldere en duidelijke manier uit te leggen wat de taken van de stembureau voorzitters zijn tijdens een verkiezingsdag. De oplossing: een video met een duidelijke uitleg, mooie visuals en animaties die de aandacht erbij houden.

“We waren opzoek naar een video die op een makkelijke manier kan vertellen wat de taken zijn van een voorzitter. Een duidelijke video met veel animaties, makkelijke teksten en verschillende personen. Ik denk dat dit heel veel helderheid schept onder de voorzitters. Ik denk dat de informatie beter blijft hangen wanneer het in een video verteld wordt. Daarnaast hoeven wij geen presentaties meer te geven, wat ons tijd scheelt.” vertelt Nicolien.

Het proces

Om deze video te realiseren was een duidelijk plan nodig. We hebben samen met de gemeente naar het script gekeken om een helder beeld te krijgen wat ze willen uitleggen. Aan de hand van het script hebben we een shotlist gemaakt, hierin noteren we welke beelden we allemaal willen maken zodat je een beeld krijgt hoe de video eruit komt te zien. Dit is ook belangrijk op de draaidag zelf: met een shotlist zorg je ervoor dat je geen beelden vergeet op te nemen en ga je gestructureerd te werk.

Dankzij de voorbereiding konden we tijdens de draaidag alle shots binnen een dag opnemen die we voor ogen hadden. Ook namen we de tijd om de mensen te begeleiden die voor de camera stonden. Zo kon iedereen, met of zonder ervaring, goed voor de camera staan.

Nicolien: “Het was heel fijn dat jullie al vooraf wat voorwerk hadden gedaan. Ook op de draaidag dachten jullie goed mee. Heel erg flexibel: ging er iets niet goed, dan kan het gewoon opnieuw, maakt niet uit hoeveel takes.”

Tijdens de montage was het belangrijk dat het verhaal goed samen komt, dat de kijker geïnteresseerd blijft en dat alle uitleg klopt. Om dit goed te doen nemen we de klant graag tussendoor mee in het proces. De gemeente kon zo tussendoor feedback geven als iets niet klopte of als ze het anders voor ogen hadden. Dit scheelt achteraf veel tijd, zo werkten we samen toe naar het beste eindresultaat.

Nicolien: “Het was heel prettig om met DISTINCT samen te werken. Ze hebben goed werk geleverd, goed geluisterd naar de feedback en er werd snel geanticipeerd.”